Air gap

Een air gap is een beveiligingsmaatregel die wordt gebruikt om een computer of netwerk te isoleren van andere computers of netwerken. Dit wordt gedaan door het creëren van een fysieke barrière tussen het te beschermen systeem en de rest van het internet, zodat het niet kan worden bereikt door aanvallers.

Air gap wordt vaak gebruikt om kritieke systemen te beschermen, zoals de systemen die worden gebruikt voor industriële besturing of militaire communicatie. Deze systemen bevatten vaak gevoelige informatie die niet mag worden blootgesteld aan cyberaanvallen, dus het is belangrijk om ze goed te beschermen.

Er zijn verschillende manieren om een air gap te creëren. Zo kan het bijvoorbeeld worden gedaan door het gebruik van fysieke afscherming, zoals kabels die zijn afgeschermd met metalen jassen of door het gebruik van radiosignalen die niet kunnen worden onderschept. Ook kan een air gap worden gecreëerd door het gebruik van verschillende netwerken of door het plaatsen van een firewall tussen het te beschermen systeem en het internet.

Hoewel een air gap een effectieve manier is om systemen te beschermen tegen cyberaanvallen, is het wel belangrijk om te onthouden dat het niet ondoordringbaar is. Er zijn manieren waarop aanvallers toch toegang kunnen krijgen tot een systeem met een air gap, bijvoorbeeld door het gebruik van fysieke toegang of door het exploiteren van beveiligingslekken. Daarom is het belangrijk om air gap te combineren met andere beveiligingsmaatregelen om een systeem optimaal te beschermen.

In samenvatting is een air gap een beveiligingsmaatregel die wordt gebruikt om een computer of netwerk te isoleren van andere systemen. Het creëert een fysieke barrière tussen het te beschermen systeem en het internet, wat het moeilijker maakt voor aanvallers om toegang te krijgen. Hoewel air gap effectief kan zijn, is het wel belangrijk om te onthouden dat het niet ondoordringbaar is en dat het moet worden gecombineerd met andere beveiligingsmaatregelen.

Nog niks of weinig gedaan aan cyber security? Laat ons je wegwijs maken.

Cyber security is een breed begrip wat door iedere laag van de organisatie gaat. Het is dan vaak ook lastig om voor jezelf in te schatten wat je huidige status is. Bel ons of laat ons je even bellen en we kunnen je het haarfijn uitleggen. 

Bel direct met Jeremy op 06-8384 2214

Of laat ons je terugbellen: