Search
Close this search box.

Cyber security is een cruciaal aspect van het hedendaagse bedrijfsleven, maar niet alle bedrijven beschikken over de technische expertise om de effectiviteit van hun IT leverancier’s beveiligingsmaatregelen te beoordelen. In dit artikel zullen we in detail uitleggen hoe je kunt controleren of je IT leverancier de juiste cyber security maatregelen heeft genomen, zelfs als je zelf geen technische achtergrond hebt.

Stap 1: Definieer je Cyber Security Vereisten

Om te beginnen, is het van essentieel belang om te begrijpen wat je bedrijf specifiek moet beschermen. Dit houdt in dat je de gevoelige gegevens en informatie identificeert die je wilt beveiligen. Denk aan klantgegevens, financiële gegevens, bedrijfsgeheimen en andere kritische informatie. Daarnaast moet je ook rekening houden met de regelgeving die van toepassing is op je branche, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa.

Stap 2: Stel Duidelijke SLA’s op

Service Level Agreements (SLA’s) vormen de basis van je samenwerking met je IT leverancier. Zorg ervoor dat je SLA’s opstelt die specifiek en gedetailleerd zijn met betrekking tot de beveiligingsmaatregelen die je verwacht. Dit omvat het specificeren van welke beveiligingssoftware en hardware moeten worden geïmplementeerd en onderhouden, evenals de frequentie van beveiligingsupdates en patches.

Stap 3: Vraag om Bewijs van Implementatie

Als klant heb je het recht om bewijs te vragen van de implementatie van de afgesproken beveiligingsmaatregelen. Dit bewijs kan bestaan uit gedetailleerde rapporten en documentatie over de installatie en configuratie van beveiligingssoftware en hardware. Het omvat ook informatie over hoe de IT leverancier regelmatige updates en patchmanagement uitvoert.

Stap 4: Voer Periodieke Audits Uit

Om de effectiviteit van de cyber security maatregelen te beoordelen, is het aan te raden periodieke audits uit te voeren. Deze audits kunnen worden uitgevoerd door interne beveiligingsexperts of externe partijen die gespecialiseerd zijn in cyber security. Ze zullen de beveiligingsconfiguraties grondig evalueren, mogelijke zwakke punten identificeren en aanbevelingen doen voor verbeteringen.

Stap 5: Beveiligingsbewustzijn Training voor Medewerkers

De menselijke factor speelt vaak een cruciale rol in beveiligingsincidenten. Zorg ervoor dat je medewerkers getraind zijn in cyber security bewustzijn. Dit houdt in dat ze op de hoogte zijn van mogelijke gevaren en hoe ze zich kunnen beschermen. Je IT leverancier moet ook bewustzijnstraining aanbieden om ervoor te zorgen dat alle medewerkers goed geïnformeerd zijn.

Stap 6: Maak een Incident Response Plan

Hoewel het doel is om beveiligingsincidenten te voorkomen, is het belangrijk om voorbereid te zijn. Ontwikkel een gedetailleerd incident response plan dat beschrijft wat er moet gebeuren in geval van een beveiligingsincident. Dit plan moet de verantwoordelijkheden van verschillende teamleden en de stappen die moeten worden genomen duidelijk definiëren.

Stap 7: Blijf Op de Hoogte

De wereld van cyber security evolueert voortdurend, met nieuwe bedreigingen en oplossingen. Het is van vitaal belang om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en bedreigingen. Werk samen met je IT leverancier om proactief nieuwe beveiligingsmaatregelen te implementeren wanneer dat nodig is om je bedrijf te beschermen tegen opkomende dreigingen.

In conclusie, het waarborgen van de effectieve implementatie van cyber security maatregelen door je IT leverancier is een essentiële taak, zelfs als je geen technische achtergrond hebt. Het begint met het definiëren van je eigen beveiligingsbehoeften, het opstellen van gedetailleerde SLA’s, het vragen om bewijs van implementatie, het uitvoeren van regelmatige audits en het investeren in bewustzijnstraining voor medewerkers. Door deze stappen te volgen, kun je erop vertrouwen dat je IT leverancier je bedrijf beschermt tegen digitale dreigingen.

Dus, aarzel niet langer en neem de nodige stappen om de beveiliging van je bedrijf te waarborgen. Je bedrijf en de gegevens die je beheert, zijn van onschatbare waarde.