NIS2: de nieuwe Europese richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging

De Europese Commissie heeft onlangs een nieuwe richtlijn aangenomen voor netwerk- en informatiebeveiliging (NIS2). Deze richtlijn is bedoeld om de digitale infrastructuur en de cruciale diensten van de EU beter te beschermen tegen cyberaanvallen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van NIS2 en wat het betekent voor bedrijven en organisaties in Nederland.

Wat is NIS2?

NIS2 is een afkorting van “Network and Information Systems” en is de opvolger van de huidige NIS-richtlijn uit 2016. De nieuwe richtlijn is gericht op het versterken van de cyberveiligheid van digitale infrastructuur en cruciale diensten binnen de EU. Dit omvat onder andere energiebedrijven, telecomoperatoren, gezondheidszorg, transport, en financiële diensten.

Doelstellingen van NIS2

De belangrijkste doelstellingen van NIS2 zijn het verbeteren van de weerbaarheid tegen cyberaanvallen en het verhogen van de samenwerking tussen lidstaten en bedrijven. Hieronder een aantal specifieke doelen:

  • Het verhogen van de weerbaarheid van digitale infrastructuur en cruciale diensten tegen cyberaanvallen.
  • Het verbeteren van de samenwerking tussen lidstaten en bedrijven bij het voorkomen, detecteren en bestrijden van cyberaanvallen.
  • Het verhogen van de verantwoordelijkheid en transparantie van bedrijven en organisaties met betrekking tot hun cyberveiligheid.

Verplichtingen voor bedrijven en organisaties

NIS2 bevat een aantal verplichtingen voor bedrijven en organisaties die onder de richtlijn vallen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste verplichtingen:

  • Bedrijven en organisaties moeten passende technische en organisatorische maatregelen treffen om hun digitale infrastructuur en cruciale diensten te beschermen tegen cyberaanvallen.
  • Bedrijven en organisaties moeten incidenten melden aan de nationale autoriteiten binnen een redelijke termijn.
  • Bedrijven en organisaties moeten samenwerken met andere bedrijven en organisaties binnen hun sector om de cyberveiligheid te verbeteren.
  • Bedrijven en organisaties moeten hun cyberveiligheid regelmatig evalueren en verbeteren.

Wat betekent NIS2 voor Nederland?

Voor Nederland betekent NIS2 dat er verplichtingen komen voor bedrijven en organisaties die vallen onder de richtlijn. Denk hierbij aan bedrijven in de energie- en telecomsector, maar ook aan organisaties in de gezondheidszorg, transport en financiële dienstverlening. Deze bedrijven en organisaties zullen maatregelen moeten nemen om hun digitale infrastructuur en cruciale diensten te beschermen tegen cyberaanvallen. Daarnaast zullen zij incidenten moeten melden en samenwerken met andere bedrijven en organisaties binnen hun sector.

Het is belangrijk om te realiseren dat NIS2 niet alleen verplichtingen oplegt, maar ook kansen biedt. Door de verplichtingen van NIS2 te implementeren, zullen bedrijven en organisaties hun cyberveiligheid verbeteren. Hierdoor kunnen zij zich onderscheiden van concurrenten en zich beter wapenen tegen cyberrisico’s.

Conclusie

De nieuwe Europese richtlijn NIS2 is bedoeld om de digitale infrastructuur en cruciale diensten van de EU beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Voor Nederland betekent dit verplichtingen voor bedrijven en organisaties die vallen onder de richtlijn, zoals in de energie- en telecomsector, gezondheidszorg, transport en financiële dienstverlening. Ondanks de verplichtingen biedt NIS2 ook kansen voor bedrijven en organisaties om hun cyberveiligheid te verbeteren en zich hiermee te onderscheiden van concurrenten.

Nog niks of weinig gedaan aan cyber security? Laat ons je wegwijs maken.

Cyber security is een breed begrip wat door iedere laag van de organisatie gaat. Het is dan vaak ook lastig om voor jezelf in te schatten wat je huidige status is. Bel ons of laat ons je even bellen en we kunnen je het haarfijn uitleggen. 

Bel direct met Jeremy op 06-8384 2214

Of laat ons je terugbellen: