Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kennis overzicht

Alles wat je moet weten over Cyber security

Wat is cybersecurity?

Cybersecurity gaat over het beschermen van netwerken, systemen, programma’s en data tegen digitale aanvallen. Het doel van cybersecurity is om de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatiesystemen te waarborgen.

Cybersecurity is meer dan alleen een IT-aangelegenheid. Het is een onderwerp dat door alle lagen van een organisatie loopt. Cybersecurity heeft te maken met de technologie die een organisatie gebruikt, maar ook met de processen, mensen en partners waarmee zij werkt.

Om cybersecurity effectief aan te pakken is het belangrijk dat:

  • IT-teams de juiste technologieën, tools en processen gebruiken om systemen en data te beveiligen. Denk aan firewalls, antivirus-software, beveiligingsupdates, enzovoort.
  • Medewerkers getraind zijn in ‘cyber hygiëne’ en phishing en andere aanvallen kunnen herkennen. Veel aanvallen beginnen door op een malafide link te klikken.
  • Externe partners en leveranciers ook aan cybersecurity standaarden voldoen. Een zwakke schakel kan een organisatie kwetsbaar maken.
  • Er proactief gezocht wordt naar zwakke plekken en kwetsbaarheden. Veiligheid moet continu gecontroleerd en verbeterd worden.
  • Er plannen zijn voor het afhandelen en herstellen van beveiligingsincidenten. Alle organisaties kunnen slachtoffer worden van een aanval, hoe goed de verdediging ook is.

Kortom, een effectieve aanpak van cybersecurity vraagt om samenwerking tussen verschillende disciplines, constant onderhoud en aanpassingsvermogen aan nieuwe digitale dreigingen.

Wil je starten met de Cyber Security weerbaarheid te verhogen?  
Ga dan naar onze dienst Tech Partner

Of

Je kan ook beginnen met je kennis op te schalen. 

Boek gelijk de training voor Directie en Management. Wij komen dan bij jullie op locatie om alle kennis te verstrekken die jullie nodig hebben

Hoe weet je of je nu goed beveiligd bent? 

(komt binnekort)

Een aantal belangrijke topics toegelicht

Privacy wetgeving en compliance – Voldoen aan wet- en regelgeving zoals AVG is een verplichting maar staat niet direct gelijk aan optimale beveiliging.

Menselijke factor – Training van medewerkers in cyber hygiëne en ‘social engineering’ aanvallen is noodzakelijk maar geen garantie tegen menselijke fouten

Data beveiliging – Het beschermen van data zoals klantgegevens, financiële informatie en intellectueel eigendom zou de hoogste prioriteit moeten hebben. Verlies van deze gegevens kan catastrofaal zijn.

Identiteits- en toegangsbeheer – Essentieel om te voorkomen dat cybercriminelen toegang krijgen tot systemen. Multi-factor authenticatie is een must.

Risicobeheer – Proactief zoeken naar zwakke plekken en kwetsbaarheden is cruciaal om problemen voor te zijn.

Netwerkbeveiliging – Firewalls, intrusion detection systemen en meer zijn nodig om het netwerkverkeer te controleren en aanvallen te detecteren.

Cloud security – Bij gebruik van cloud diensten is extra aandacht voor security configuraties vereist.

Beveiliging van mobiele apparaten – Mobiele apparaten zijn een groeiend aanvalsoppervlak dus BYOD beleid en versleuteling zijn belangrijk.

Cyber security woordenboek

In Cyber Security zijn veel termen die gebruikt worden. Hieronder hebben we een woordenboek ontwikkeld, zodat je iedere term op kan zoeken.