Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kennis overzicht

Alles wat je moet weten over AI

Kunstmatige intelligentie – de technologie die onze wereld transformeert

Artificiële intelligentie (AI) is een van de meest baanbrekende technologieën van onze tijd. AI-systemen tonen gedrag dat we als “intelligent” beschouwen wanneer een mens het vertoont – bijvoorbeeld probleemoplossend vermogen, leren en zich aanpassen.

AI zit al in veel producten en diensten die we dagelijks gebruiken: zoals virtuele assistenten zoals Siri, productaanbevelingen op sites als Bol.com, gezichtsherkenning op Facebook, zelfrijdende auto’s en chatbots. Maar dit is waarschijnlijk nog maar het begin. Veel experts verwachten dat AI in de nabije toekomst nog veel meer banen, bedrijven en industrieën ingrijpend zal veranderen.

Waar kunnen we AI allemaal voor inzetten? Hoe werkt deze “intelligentie” dan precies? En brengt de opmars van robots en slimme machines ook risico’s en uitdagingen met zich mee? Op deze kennispagina vind je het antwoord. We leggen begrijpelijk uit wat AI is, hoe het werkt en waar we het allemaal voor kunnen gebruiken.

Zo kun je meer inzicht krijgen in één van innovatiefste technologieën van de 21ste eeuw. 

Wil je starten met de AI revolutie? 
Ga dan naar onze dienst Tech Partner

Of

Je kan ook beginnen met je kennis op te schalen. 

Boek gelijk de training voor Directie en Management. Wij komen dan bij jullie op locatie om alle kennis te verstrekken die jullie nodig hebben

Wat kun je met AI?

AI kan worden ingezet voor een breed scala aan toepassingen en doeleinden. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende voorbeelden van problemen en processen die kunnen worden geoptimaliseerd of geautomatiseerd met behulp van AI:

 • Voorspellingen doen:
  • Op basis van historische data kunnen AI-modellen trends herkennen en nauwkeurige voorspellingen doen. Bijvoorbeeld voor vraag en aanbod, verkoopcijfers, het weer, spreiding van ziektes.
 • Patronen herkennen:
  • AI is uitermate geschikt om – vaak niet-triviale – patronen en anomalieën te herkennen in grote hoeveelheden data. Denk aan fraudedetectie, medische diagnoses, kwaliteitscontrole.
 • Personalisatie:
  • O.a. productaanbevelingen, zoekresultaten en nieuwsartikelen kunnen met AItechnieken perfect worden afgestemd op iemands persoonlijke voorkeuren en gedrag.
 • Geautomatiseerde communicatie:
  • Chatbots en virtuele assistenten kunnen veel voorkomende, repetitieve taken op zich nemen zoals klantenservice, afspraken inplannen en vragen beantwoorden.
 • Creatieve taken:
  • AI kan worden ingezet voor taken als het genereren van tekst, afbeeldingen, muziek, video’s en meer op basis van voorbeelden.

Dit is slechts het topje van de ijsberg van wat er mogelijk is met Artificiële Intelligentie!

Hoe werkt AI?

AI-systemen zijn in staat om bepaalde taken uit te voeren die wij als “intelligent” beschouwen. Maar hoe doen ze dit precies?

De meeste AI-systemen die nu worden ontwikkeld vallen onder het gebied van machine learning. Dit houdt in dat het systeem getraind wordt door het te voeden met grote hoeveelheden data en voorbeelden. Op basis hiervan detecteert het algoritme patronen en leert het bepaalde taken uit te voeren.

Een machine learning model doorloopt doorgaans de volgende stappen:

 1. Data verzamelen en voorbewerken Om het model te trainen heb je grote datasets nodig die relevant zijn voor de taak die het moet leren uitvoeren. Vaak moet deze data nog in het juiste formaat gebracht worden.
 2. Trainen Het model leert door de data en bijbehorende doelen te bestuderen. Meestal gebeurt dit door middel van neurale netwerken: algoritmes die ruw gezien geïnspireerd zijn op het menselijk brein.
 3. Evalueren Om te bepalen hoe goed het model presteert, wordt het getest aan de hand van voorbeelddata waarvan de uitkomst al bekend is.
 4. Verbeteren Aan de hand van de testresultaten wordt het model bijgesteld en opnieuw getraind, net zo lang tot het nauwkeurig genoeg voorspellingen kan doen.

Dit is uiteraard een vereenvoudiging – achter de schermen van AI-systemen gaat zeer geavanceerde wiskunde en programmeerkunst schuil!

AI woordenboek

In AI zijn veel termen die gebruikt worden. Hieronder hebben we een woordenboek ontwikkeld, zodat je iedere term op kan zoeken.