Wat is een Ransomware-aanval en hoe kan ik mij hiertegen beschermen?

Ransomware is een type malware die uw bestanden versleutelt en eist dat u een losgeld betaalt om de bestanden te ontgrendelen. Deze aanvallen komen vaak binnen via phishing e-mails, onveilige downloads of kwetsbare software.

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om uzelf te beschermen tegen Ransomware-aanvallen:

  1. Gebruik anti-malware software: Installeer anti-malware software op uw computer en zorg dat deze altijd up-to-date is.
  2. Maak regelmatig back-ups: Maak regelmatig back-ups van uw bestanden op een externe harde schijf of in de cloud.
  3. Wees wantrouwig tegenover verdachte e-mails: Wees wantrouwig tegenover e-mails van onbekende afzenders of e-mails die vragen om persoonlijke informatie.
  4. Houd uw software up-to-date: Houd uw software up-to-date, inclusief besturingssysteem, browser en andere programma’s.
  5. Opleiding van medewerkers: Zorg dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s van Ransomware-aanvallen en hoe zij zich hiertegen kunnen beschermen.
  6. Beperk toegang tot uw netwerk: Beperk toegang tot uw netwerk voor onbekende apparaten of gebruikers.

Houd er rekening mee dat zelfs als u deze stappen volgt, er geen garantie bestaat dat u nooit te maken zult krijgen met een Ransomware-aanval. Door regelmatig back-ups te maken en deze op een veilige plaats op te slaan, kunt u echter snel uw bestanden herstellen in geval van een aanval.

Nog niks of weinig gedaan aan cyber security? Laat ons je wegwijs maken.

Cyber security is een breed begrip wat door iedere laag van de organisatie gaat. Het is dan vaak ook lastig om voor jezelf in te schatten wat je huidige status is. Bel ons of laat ons je even bellen en we kunnen je het haarfijn uitleggen. 

Bel direct met Jeremy op 06-8384 2214

Of laat ons je terugbellen: