Wat is een Man-in-the-middle (MitM) aanval en hoe kan ik mij hiertegen beschermen?

Een Man-in-the-middle (MitM) aanval is een type cyberaanval waarbij een aanvaller zich positioneert tussen twee communicerende partijen en zo in staat is om informatie af te luisteren, te manipuleren of te stelen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via onveilige wifi-netwerken, phishing-e-mails of via malware.

Er zijn een aantal stappen die u kunt nemen om uzelf te beschermen tegen MitM-aanvallen:

  1. Gebruik een Virtual Private Network (VPN): Gebruik een VPN om uw internetverbinding te versleutelen en zo uw communicatie te beschermen.
  2. Wees wantrouwig tegenover verdachte e-mails of websites: Wees wantrouwig tegenover e-mails of websites die vragen om persoonlijke informatie of die u naar een onveilige website leiden.
  3. Gebruik beveiligde verbindingsprotocollen: Gebruik beveiligde verbindingsprotocollen, zoals HTTPS, wanneer u persoonlijke informatie invoert of online aankopen doet.
  4. Opleiding van medewerkers: Zorg dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s van MitM-aanvallen en hoe zij zich hiertegen kunnen beschermen.
  5. Gebruik firewalls: Gebruik firewalls om ongeoorloofde toegang tot uw netwerk te blokkeren.
  6. Bevestig de identiteit van de website: Bevestig de identiteit van de website waarmee u communiceert door de certificaten te verifiëren.
  7. Gebruik multi-factor authenticatie (MFA): Gebruik multi-factor authenticatie (MFA) om uw account te beschermen tegen ongeoorloofde toegang.
  8. Gebruik een Anti-Phishing tool: Gebruik een Anti-Phishing tool om phishing e-mails te identificeren en te blokkeren

Door deze stappen te volgen, kunt u uzelf beschermen tegen MitM-aanvallen en voorkomen dat uw persoonlijke informatie in verkeerde handen valt. Het is belangrijk om te weten dat MitM-aanvallen steeds geavanceerder worden, dus het is aan te raden om regelmatig uw beveiligingsmaatregelen te evalueren en te updaten.

Nog niks of weinig gedaan aan cyber security? Laat ons je wegwijs maken.

Cyber security is een breed begrip wat door iedere laag van de organisatie gaat. Het is dan vaak ook lastig om voor jezelf in te schatten wat je huidige status is. Bel ons of laat ons je even bellen en we kunnen je het haarfijn uitleggen. 

Bel direct met Jeremy op 06-8384 2214

Of laat ons je terugbellen: