Waarom bedrijven in het MKB specifiek kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen en hoe zij zich hiertegen kunnen beschermen.

Bedrijven in het MKB, ofwel kleine- en middelgrote bedrijven, zijn vaak specifiek kwetsbaar voor cyberaanvallen. Dit komt omdat zij vaak minder budget hebben om hun IT-omgeving te beveiligen en minder middelen beschikbaar hebben om zichzelf te beschermen tegen cybercrime. Helaas kan dit er ook voor zorgen dat ze minder aandacht besteden aan cyber security in vergelijking met grotere bedrijven.

Echter, dit maakt hen niet minder gevoelig voor cyberaanvallen. Cybercriminelen hebben er juist vaak een bijzondere interesse in bedrijven in het MKB omdat ze weten dat deze vaak minder goed beveiligd zijn. Hierdoor kunnen ze vaak gemakkelijker toegang krijgen tot belangrijke bedrijfsgegevens zoals personeelsgegevens, klantgegevens en financiële gegevens.

Dit betekent dat bedrijven in het MKB zich extra moeten inspannen om zichzelf te beschermen tegen cybercrime. Gelukkig zijn er diverse stappen die zij kunnen nemen om zich te beschermen tegen cyberaanvallen, zoals:

  1. Het gebruik van een firewall om ongeoorloofde toegang tot het bedrijfsnetwerk te voorkomen.
  2. Het versleutelen van belangrijke gegevens om te voorkomen dat deze gegevens in verkeerde handen vallen bij een data-inbreuk.
  3. Het opstellen van een incidentresponsplan voor het geval er toch een aanval plaatsvindt.
  4. Opleiding en sensibilisering van medewerkers om risico’s te herkennen en te voorkomen.
  5. Het verbeteren van het wachtwoordbeleid om toegang tot bedrijfsgegevens te beveiligen
  6. Het regelmatig uitvoeren van penetratietests om kwetsbaarheden in de IT-omgeving te ontdekken. Doe dit echter wel alleen als je al in een ver stadium zit in de cyber security.
  7. Het voorkomen van phishing-aanvallen via e-mail en social engineering.
  8. Het monitoren van netwerk voor verdachte activiteiten en reageren op verdachte situaties

Door deze stappen te nemen, kunnen bedrijven in het MKB hun IT-omgeving beter beveiligen en zichzelf beschermen tegen cyberaanvallen. Dit geeft hen de mogelijkheid om zich te concentreren op hun core business in plaats van zich zorgen te maken over cybercrime.

Nog niks of weinig gedaan aan cyber security? Laat ons je wegwijs maken.

Cyber security is een breed begrip wat door iedere laag van de organisatie gaat. Het is dan vaak ook lastig om voor jezelf in te schatten wat je huidige status is. Bel ons of laat ons je even bellen en we kunnen je het haarfijn uitleggen. 

Bel direct met Jeremy op 06-8384 2214

Of laat ons je terugbellen: