Search
Close this search box.

Waarom bedrijven in het MKB specifiek kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen en hoe zij zich hiertegen kunnen beschermen.

Bedrijven in het MKB, ofwel kleine- en middelgrote bedrijven, zijn vaak specifiek kwetsbaar voor cyberaanvallen. Dit komt omdat zij vaak minder budget hebben om hun IT-omgeving te beveiligen en minder middelen beschikbaar hebben om zichzelf te beschermen tegen cybercrime. Helaas kan dit er ook voor zorgen dat ze minder aandacht besteden aan cyber security in vergelijking met grotere bedrijven.

Echter, dit maakt hen niet minder gevoelig voor cyberaanvallen. Cybercriminelen hebben er juist vaak een bijzondere interesse in bedrijven in het MKB omdat ze weten dat deze vaak minder goed beveiligd zijn. Hierdoor kunnen ze vaak gemakkelijker toegang krijgen tot belangrijke bedrijfsgegevens zoals personeelsgegevens, klantgegevens en financiële gegevens.

Dit betekent dat bedrijven in het MKB zich extra moeten inspannen om zichzelf te beschermen tegen cybercrime. Gelukkig zijn er diverse stappen die zij kunnen nemen om zich te beschermen tegen cyberaanvallen, zoals:

  1. Het gebruik van een firewall om ongeoorloofde toegang tot het bedrijfsnetwerk te voorkomen.
  2. Het versleutelen van belangrijke gegevens om te voorkomen dat deze gegevens in verkeerde handen vallen bij een data-inbreuk.
  3. Het opstellen van een incidentresponsplan voor het geval er toch een aanval plaatsvindt.
  4. Opleiding en sensibilisering van medewerkers om risico’s te herkennen en te voorkomen.
  5. Het verbeteren van het wachtwoordbeleid om toegang tot bedrijfsgegevens te beveiligen
  6. Het regelmatig uitvoeren van penetratietests om kwetsbaarheden in de IT-omgeving te ontdekken. Doe dit echter wel alleen als je al in een ver stadium zit in de cyber security.
  7. Het voorkomen van phishing-aanvallen via e-mail en social engineering.
  8. Het monitoren van netwerk voor verdachte activiteiten en reageren op verdachte situaties

Door deze stappen te nemen, kunnen bedrijven in het MKB hun IT-omgeving beter beveiligen en zichzelf beschermen tegen cyberaanvallen. Dit geeft hen de mogelijkheid om zich te concentreren op hun core business in plaats van zich zorgen te maken over cybercrime.

Halen jullie alles uit de Technologie en is jullie Cyber Security niveau goed genoeg?

Als dit nog niet het geval is of je weet het niet zeker? Maak dan een afspraak voor een gratis consult. Wij laten je zien wat er mogelijk is en leren je wat Cyber Security is.