De grootste fouten die kleine bedrijven maken op het gebied van cyberbeveiliging en hoe hiermee om te gaan

Kleine bedrijven zijn vaak een gemakkelijke prooi voor cybercriminelen. Dit komt omdat ze vaak over minder middelen beschikken om hun netwerken te beveiligen en cyberaanvallen tegen te gaan. Hierdoor kunnen ze slachtoffer worden van gegevensdiefstal, netwerkbesmettingen en andere cybergerelateerde problemen. In deze blog bespreken we de grootste fouten die kleine bedrijven maken op het gebied van cyberbeveiliging en geven we tips hoe hiermee om te gaan.

Fout 1: Geen beveiligingsbeleid 

Een van de grootste fouten die kleine bedrijven maken is dat ze geen beveiligingsbeleid hebben. Dit betekent dat er geen richtlijnen zijn voor werknemers over hoe ze veilig moeten werken met hun computers en andere apparaten, en er is geen plan voor hoe het bedrijf omgaat met cyberaanvallen. Het opstellen van een beveiligingsbeleid is een van de eerste stappen die elk bedrijf moet nemen om zichzelf te beschermen tegen cyberdreigingen.

Fout 2: Gebrek aan beveiligingssoftware 

Veel kleine bedrijven beschikken niet over de juiste beveiligingssoftware. Dit omvat antivirusprogramma’s, firewallprogramma’s en software voor gegevensbeveiliging. Deze software is essentieel om de computer- en netwerksystemen van een bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen. Zonder deze software zijn bedrijven kwetsbaar voor besmettingen en gegevensdiefstal.

Fout 3: Weinig of geen training van werknemers 

Veel kleine bedrijven bieden weinig of geen training aan hun werknemers over cyberbeveiliging. Dit betekent dat werknemers vaak niet weten hoe ze veilig moeten werken met hun computers en andere apparaten, en hoe ze cyberdreigingen kunnen herkennen en voorkomen. Door werknemers te trainen over cyberbeveiliging, kunt u hen bewust maken van de gevaren en hen leren hoe ze zichzelf en uw bedrijf kunnen beschermen.

Fout 4: Gebrek aan updates 

Veel kleine bedrijven zijn slecht in het bijhouden van updates voor hun software en systemen. Dit kan ertoe leiden dat de software of systemen kwetsbaar worden voor cyberaanvallen

als gevolg van bekende lekken die niet zijn opgelost. Het is belangrijk om regelmatig updates uit te voeren voor software en systemen om ervoor te zorgen dat ze up-to-date zijn en beschermd zijn tegen bekende dreigingen.

Fout 5: Gebrek aan back-ups 

Veel kleine bedrijven maken geen regelmatige back-ups van hun gegevens. Dit kan ertoe leiden dat als er een cyberaanval plaatsvindt, ze gegevens verliezen die niet kunnen worden hersteld. Door regelmatig back-ups te maken, kunt u ervoor zorgen dat uw gegevens beschikbaar zijn voor herstel in geval van een cyberincident.

Het is duidelijk dat kleine bedrijven veel fouten maken op het gebied van cyberbeveiliging. Gelukkig zijn er stappen die u kunt nemen om deze fouten te voorkomen en uw bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. Hieronder geven we een aantal tips voor hoe u kunt beginnen:

  1. Stel een beveiligingsbeleid op en zorg ervoor dat het wordt gevolgd door alle werknemers.

  2. Zorg ervoor dat u de juiste beveiligingssoftware heeft geïnstalleerd op al uw computers en netwerksystemen.

  3. Bied training aan uw werknemers over cyberbeveiliging.

  4. Zorg ervoor dat u regelmatig updates uitvoert voor software en systemen.

  5. Maak regelmatig back-ups van uw gegevens.

Het is belangrijk om te onthouden dat cyberbeveiliging een continu proces is. Bedrijven moeten altijd op zoek zijn naar manieren om hun beveiliging te verbeteren en te blijven op de hoogte van nieuwe dreigingen. Door deze stappen te nemen, kunt u uw bedrijf beschermen tegen cyberdreigingen en gerust zijn dat uw gegevens en systemen veilig zijn.

Als u zich zorgen maakt over de cyberbeveiliging van uw bedrijf of als u hulp nodig heeft bij het opstellen van een beveiligingsbeleid of het kiezen van de juiste beveiligingssoftware, neem dan contact op met ons. Dit is een serieus onderwerp en het is beter om het aan te pakken dan om te wachten tot er iets gebeurt.

Nog niks of weinig gedaan aan cyber security? Laat ons je wegwijs maken.

Cyber security is een breed begrip wat door iedere laag van de organisatie gaat. Het is dan vaak ook lastig om voor jezelf in te schatten wat je huidige status is. Bel ons of laat ons je even bellen en we kunnen je het haarfijn uitleggen. 

Bel direct met Jeremy op 06-8384 2214

Of laat ons je terugbellen: