Search
Close this search box.

Microsoft werkt samen met Mistral in tweede AI-deal buiten OpenAI

Mistral heeft een investering van Microsoft om zijn nieuwe AI-taalmodellen te commercialiseren.

Microsoft heeft een nieuwe meerjarige samenwerking aangekondigd met Mistral, een Franse AI-startup met een waarde van €2 miljard (ongeveer $2,1 miljard). Volgens de Financial Times zal de samenwerking Microsoft een klein belang geven in het 10 maanden oude AI-bedrijf, iets meer dan een jaar nadat Microsoft meer dan $10 miljard investeerde in zijn samenwerking met OpenAI.

De deal omvat dat Mistral’s open en commerciële taalmodellen beschikbaar zullen zijn op het Azure AI-platform van Microsoft, het tweede bedrijf dat een commercieel taalmodel aanbiedt op Azure na OpenAI. Net als de samenwerking met OpenAI zal de samenwerking van Microsoft met Mistral ook gericht zijn op de ontwikkeling en implementatie van large language-modellen van de volgende generatie.

Mistral kondigt vandaag een nieuw AI-model aan, genaamd Mistral Large. Het is ontworpen om nauwer te concurreren met het GPT-4-model van OpenAI. In tegenstelling tot sommige van Mistral’s vorige modellen zal het niet open source zijn. “Mistral Large behaalt sterke resultaten op veelgebruikte benchmarks, waardoor het ‘s werelds op één na best gerangschikte model is dat algemeen beschikbaar is via een API (naast GPT-4)”, zegt het team van Mistral AI.

Mistral heeft ook een nieuwe AI-chatbot

Mistral Large is beschikbaar op de eigen infrastructuur van Mistral, gehost in Europa, of via Azure AI Studio en Azure Machine Learning. Mistral Small zal ook vandaag beschikbaar zijn, met verbeterde latentie ten opzichte van het 8x7B-model van Mistral. Mistral brengt ook een nieuwe conversatiechatbot uit, Le Chat, die is gebaseerd op verschillende modellen van Mistral AI.

De modellen van Mistral waren doorgaans open source, maar de samenwerking met Microsoft betekent dat het Franse AI-bedrijf nu meer commerciële mogelijkheden kan verkennen. Noch Microsoft, noch Mistral maken details van de investering bekend.

De investering van Microsoft komt enkele maanden na een moeilijke periode voor zijn belangrijkste AI-partner, OpenAI. Op 17 november kondigde het bestuur van OpenAI plotseling aan dat mede-oprichter en CEO Sam Altman was ontslagen, maar Altman keerde slechts enkele dagen later aan het einde van november terug als CEO van OpenAI. Tijdens al het tumult slaagde Microsoft erin om een niet-stemgerechtigde waarnemerszetel te krijgen in de non-profit raad van bestuur die OpenAI controleert, waardoor de softwaregigant meer zichtbaarheid kreeg in de interne werking van OpenAI, maar zonder stemrecht bij belangrijke beslissingen.

Halen jullie alles uit de Technologie en is jullie Cyber Security niveau goed genoeg?

Als dit nog niet het geval is of je weet het niet zeker? Maak dan een afspraak voor een gratis consult. Wij laten je zien wat er mogelijk is en leren je wat Cyber Security is.