Zoek
Sluit dit zoekvak.

Microsoft presenteert ‘AI-toegangsprincipes’ om zorgen over concurrentie met OpenAI tegen te gaan

Naar aanleiding van de investering en samenwerking van Microsoft met het Franse startup Mistral AI, werkt het bedrijf hard om het beeld te verduidelijken dat het concurrentie tegenhoudt door zijn diepe partnerschap (en financiële belang) in OpenAI. Op maandag tijdens het Mobile World Congress lanceerde het bedrijf een nieuw kader dat het ‘AI-toegangsprincipes’ noemt – een elfpuntenplan dat Microsoft zei zal “bepalen hoe we onze AI-datacenterinfrastructuur en andere belangrijke AI-middelen over de hele wereld zullen beheren.”

De punten omvatten gebieden zoals de bouw en werking van een app store om bedrijven in staat te stellen verschillende LLM’s en andere AI-producten te kiezen, en een toezegging om de eigen bedrijfsgegevens uit zijn trainingsmodellen te houden. Het omvat ook een toewijding om klanten van cloudproviders te laten veranderen, of diensten binnen de cloud, als ze dat willen. Het details ook een focus op het opbouwen van cyberbeveiliging rond AI-services; aandacht voor het bouwen van datacenters en andere infrastructuur op een milieuvriendelijke manier; en investeringen in educatie.

Brad Smith, de president en vicevoorzitter van Microsoft, kondigde het kader vandaag aan op het Mobile World Congress in Barcelona. Hoewel de implicatie hier is dat Microsoft openstaat voor dialoog en gesprekken met belanghebbenden, bracht Smith het nieuws ironisch genoeg in een keynote-speech, zonder mogelijkheid voor vervolgvragen.

De aankondiging komt op hetzelfde moment dat Microsoft onder toenemend toezicht van regelgevers komt vanwege zijn investering van $13 miljard in OpenAI, waarmee het momenteel een belang van 49% heeft in de startup die wereldwijd de voorhoede vormt voor generatieve AI-services. In januari zei de Europese mededingingswaakhond dat het beoordeelde of de investering onder de antitrustregels valt.

De AI-toegangsprincipes richten zich specifiek op hoe derden de platforms en services van Microsoft kunnen gebruiken om AI-producten te ontwikkelen, een kritisch zakelijk gebied en een enterprise-service die het bedrijf hoopt te ontwikkelen in de komende jaren, niet alleen met de operators die MWC bijwonen, maar ook met bedrijven en organisaties uit een veel breder scala aan industrieën.

“Als ze een model trainen op onze infrastructuur, als ze het implementeren op onze infrastructuur, erkennen we dat hun gegevens hun gegevens zijn, we zullen er geen toegang toe hebben en het gebruiken om te concurreren met de bedrijven die vertrouwen op onze infrastructuur,” zei Smith.

Deze AI-toegangsprincipes zijn, om duidelijk te zijn, geen bindende regels voor Microsoft – er is ook geen gedetailleerde uitleg over hoe een van de toezeggingen zou kunnen worden geverifieerd of gevolgd – maar ze dienen een doel in anticipatie daarvan. In geval van formele regelgevende onderzoeken zullen ze waarschijnlijk door het bedrijf worden gebruikt om te betogen dat het proactieve inspanningen levert om concurrentie op de markt te waarborgen.

“In feite hebben we vandaag bijna 1600 modellen draaien in onze datacenters, waarvan 1500 open-source modellen zijn,” zei Smith vandaag op het podium, “waaruit blijkt hoe wij als bedrijf … ons richten op eigen en open-source modellen, bedrijven, groot en klein.”

Aan de andere kant worden de principes door ze openbaar te maken, een openbare verklaring die het publiek, de concurrenten van Microsoft, en expliciet regelgevers kunnen gebruiken als referentiepunt als ze van mening zijn dat Microsoft niet aan de norm heeft voldaan.

Halen jullie alles uit de Technologie en is jullie Cyber Security niveau goed genoeg?

Als dit nog niet het geval is of je weet het niet zeker? Maak dan een afspraak voor een gratis consult. Wij laten je zien wat er mogelijk is en leren je wat Cyber Security is.