Search
Close this search box.

Google verwacht dat zijn geavanceerdere large language-modellen volgend jaar op Android-telefoons zullen verschijnen

Google verwacht dat zijn geavanceerdere large language-modellen volgend jaar op Android-telefoons zullen verschijnen

Google is optimistisch over de mogelijkheid dat zijn meer geavanceerde kunstmatige intelligentiemodellen volgend jaar naar smartphones komen.

De internetgigant verwacht dat zijn momenteel beschikbare Gemini large language model (LLM), dat concurreert met Microsoft-gebackte OpenAI’s krachtigste GPT-4 AI-model, vanaf volgend jaar zal worden ingebed in apparaten.

Google biedt al Gemini Nano aan, dat het meest efficiënte model van het bedrijf is voor “on-device” AI, op zijn Pixel-apparaten en op alle andere geschikte Android-apparaten.

Brian Rakowski, vice-president productmanagement voor de Pixel-afdeling van Google, zei dat hij verwacht dat de meest geavanceerde large language-modellen van het bedrijf, die momenteel alleen toegankelijk zijn via externe datacenters via een internetverbinding, volgend jaar rechtstreeks op smartphones zullen aankomen.

“Er zijn kleinere versies van ons Gemini-model in de cloud,” vertelde Rakowski aan CNBC. “Er zijn behoorlijk wat doorbraken geweest om deze modellen samen te drukken om ze op het apparaat te laten draaien.”

“Sommige zijn al bewezen en sommige worden onderzocht voor sommige toepassingen. Het zou geweldig zijn om alle modellen op het apparaat te hebben. Het heeft nog steeds wonderlijke toepassingen.”

“Gemini Nano presteert op het niveau waar onze online modellen minder dan een jaar geleden waren,” voegde Rakowski eraan toe. “Je kunt veel doen met deze gedistilleerde kleine versies van de modellen op het apparaat.”

“Als je die trend gewoon volgt, zal een deel van die dingen waarvan we dachten dat we volgend jaar naar de cloud moesten gaan, op het apparaat zijn, wat behoorlijk opwindend is, wat onmiddellijk is zonder een verbinding of abonnement te vereisen.”

Large language-modellen, of LLM’s, zijn AI-modellen die in staat zijn taal te begrijpen en te genereren op een menselijke manier. Gemini Ultra is Google’s top LLM, met maar liefst 1,56 biljoen parameters. Ter vergelijking: OpenAI’s GPT-4 bestaat uit 1,76 biljoen parameters.

Dromen van een ‘supercyclus’ van smartphones Smartphonemakers dromen van een “supercyclus” in hun branche, gedreven door kunstmatige intelligentie, na een paar turbulente jaren waarin de verkoop van apparaten sterk vertraagde. In 2023 daalden de smartphoneverkopen tot 1,16 miljard eenheden, het laagste punt voor verzendingseenheden in een decennium.

Analisten zeggen dat een supercyclus waarschijnlijk niet zal plaatsvinden binnen de komende jaren, omdat er niet genoeg gaande is op de markt qua nieuwe functies en innovatie die mensen met hun verouderde smartphones zal overtuigen om te upgraden.

“Helaas verwachten we die boom niet,” zei Francisco Jeronimo, vice-president van data en analytics bij onderzoeksbureau IDC, tegen CNBC.

“De laatste supercyclus die we zagen was tussen 2010 en 2015, waarbij de markt in vijf jaar tijd vijf keer groeide van ongeveer 300 miljoen smartphones per jaar tot 1,5 miljard.”

Niettemin investeren steeds meer smartphonemakers fors in AI in de hoop dat dit meer opwinding rond mobiele technologie zal genereren.

Bedrijven als Humane, Rabbit en het Chinese Meizu wedden op een toekomst voor smartphones die zelfs niet lijkt op een traditionele smartphone. Dit zijn apparaten die kleiner en compacter zouden zijn en waarmee we kunnen communiceren via spraakactivering, zoals een Amazon Echo-luidspreker maar onderweg.

Google heeft grote weddenschappen gemaakt op AI om een voorsprong te krijgen op zijn rivalen zoals OpenAI, het door Microsoft gesteunde bedrijf achter ChatGPT.

Google heeft onlangs een grote rebranding van Bard aangekondigd, zijn alternatief voor ChatGPT, inclusief een nieuwe app en abonnementsopties. Bard kreeg de naam Gemini, dezelfde naam als de reeks AI-modellen die de chatbot aandrijven.

Android-gebruikers kunnen een speciale Android-app voor Gemini downloaden, terwijl iPhone-gebruikers Gemini kunnen gebruiken in de Google-app op iOS.

Alphabet-CEO Sundar Pichai benadrukte de toewijding van het bedrijf aan AI tijdens de kwartaalbesprekingen van het bedrijf op 30 januari. Pichai zei dat hij uiteindelijk een AI-agent wil aanbieden die steeds meer taken namens een gebruiker kan voltooien, ook binnen Google Zoeken, hoewel hij zei dat er “nog veel uitvoering voor de boeg is.”

Evenzo hebben CEO’s van techreuzen van Microsoft tot Amazon hun toewijding onderstreept aan het bouwen van AI-agenten als productiviteitstools.

Halen jullie alles uit de Technologie en is jullie Cyber Security niveau goed genoeg?

Als dit nog niet het geval is of je weet het niet zeker? Maak dan een afspraak voor een gratis consult. Wij laten je zien wat er mogelijk is en leren je wat Cyber Security is.